Lymfdrainage

Lymfdrainage

Wat is het?

 

De manuele lymfdrainage volgens de methode VODDER is een zachte massagevorm, die erop gericht is het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar) beter en sneller via de lymfebanen af te voeren. Deze therapie beoogt niet enkel een drainerende werking van het lymfestelsel maar vooral een voedende en zuiverende werking van het lichaamsvocht en is toepasbaar op het hele lichaam. Doelstelling is vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnatie op te heffen, de immuniteit (weerstand) te verhogen, stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren.

 

De behandeling, waarbij de patient meestal ligt, heeft plaats bij een aangename temperatuur en in een uiterst ontspannen sfeer. De massage begint bij de lymfeklieren in de hals (de basis) gevolgd door, afhankelijk van de klacht, de lymfeklieren in de buikstreek, oksels, liezen en het gelaat. Heeft de patient buiten deze gebieden klachten, dan zal daar een specifieke behandeling op volgen. De duur van de behandeling is afhankelijk van de klacht en zal vrijwel pijnloos zijn.

 

Wat kan er behandeld worden?

 

De manuele lymfdrainage volgens de methode Vodder is toepasbaar bij zeer veel klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen. Zo behandelen wij onder andere mensen met:

- zwellingen (oedeem): bijv. lymfoedeem, zwellingen na een ongeval of na een operatie.

- verstuikingen

- bloeduitstortingen

- spierpijnen en spierletsels

- dystrofieen

- reuma (ontstekingen)

- slijtage

- klachten aan het zenuwstelsel: bijv. M.S., gezichtsverlamming, migraine

- klachten als gevolg van stress: bijv. slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, diarree, hoofdpijn, vruchtbaarheidsproblemen

- keel-, neus- en ooraandoeningen

- huidproblemen: bijv. chronisch eczeem, acne, littekens

- longaandoeningen: bijv. chronische bronchitis, longemfyseem, astma

- bloedcirculatiestoornissen: bijv. glaucoom, etalageziekte, open wonden

- orgaanklachten: bijv. de lever, de nieren, de darmen